ارتباط نور و معماری داخلی و چگونگی هماهنگی و پیوستگی آن (بخش دوم)
اشکال سه بعدی
عاملی که حجم را ایجاد می کند نور است. بوسیله سایه روشن یا کنتراست می توان اشکال و سطوح را برجسته تر نشان داد و حالت سه بعدی قویتری به آنها داد.
به بیان ساده تر نور عامل اصلی درک اشکال در طبیعت است.
نتیجه ارتباط بین تاریکی و نور و سایه بین آنها فرم سه بعدی اشکال است.
با کمترین تغییر بین این رابطه و گسترش تغییرات نوری می توان اثر بصری فرم و عمق را تغییر داد.
در نتیجه مشاهده، ارزیابی و ادراک فضا با تولید سایه بهتر و نور و با تاثیرات بزرگتری صورت می پذیرد.
کنتراست ها به فهم بعد سوم یعنی میزان دید و عمق کمک زیادی می کنند. به این ترتیب نواحی برآمده و فرورفته یک جسم و شکل در فضا بیشتر نمایان می گردد.
این نواحی در تاریکی ها و کنتراست ها قابل لمس و عمق زیادی به دید سه بعدی ادراک می دهند. فضا و اشیاء در این ابعاد عمیق تر درک می شوند.
بعنوان مثال یک جسم تاریک و تیره مانند مجسمه ای که هیچ منبع نوری از خود ندارد را می توان از پشت نورپردازی کرد. در این حالت خطوط اصلی کنار آن در حالت ضد نور نمایان می شود.
پس اگر پشت مجسمه تاریک نباشد و اندکی نور از جلو تابانیده شود، جزئیات کنده کاری نمایان می شود.
با تاباندن نور بر سطوح برجسته و الگو کاری شده، برجستگی ها نمایان شده و جلوه ی بهتری به معماری داخلی ما خواهد داد.
اگر نور بصورت متمایل تابانیده شود جسم انتزاعی و پیچیده نمایش داده می شود.
کار مهمی که نور انجام می دهد، حمایت و برجسته سازی و نمایان کردن اجسام موجود در فضا و سطح است.
الگو سازی
اگر بخواهیم نور را بعنوان خالق الگو در نظر بگیریم به نظر عجیب باشد. عموما الگوها از طریق کاغذ دیواری، مصالح و فرش ایجاد می شوند.
ژست های شگفت انگیز الگوداری که در قالب نور هستند نتیجه بازی نور و سایه هستند. این الگوها برخلاف الگویی که بر ماده شکل می گیرد با چرخش نور و محو شدن تمام آن در هنگام قطع نور قابل تغییر هستند.
واضح است که وقتی نوری بر یک جسم می تابد، آن را نمایان می کند. در همین حین یک تصویر از حالت اصلی جسم را در تنالیته ی نوری مخالف در سطح زیر آن ایجاد می کند.
تغییر زاویه ی نور تابیده شده بر جسم یا خود جسم تاثیر الگوی بوجود آمده را تغییر می دهد. هر چه زاویه تمایل بیشتری داشته باشد، درجه انتزاعی حاصل نیز بیشتر خواهد شد.
اشیایی که نور پردازی می شوند مثل یک اثر منبت کاری شده یا تابلوی کنده کاری و حجاری شده با تابش نور از پشت نیز مثل یک الگوی محیطی بر دیوار نقش می بندند.
الگوی نقش بسته روی دیوار شاید واضح نباشد اما نور میان دو سطح بعد متفاوتی به فضا می دهد.
زیبایی در معماری داخلی در خود جسم ایجاد نمی شود. بلکه الگوی ایجاد شده توسط سایه و نور و تاریکی به آن زیبایی می دهد. حضور یک جسم در برابر یک جسم دیگر با وجود این الگو ها زیبا می شود.
ایجاد هیجان
هیجان حاصل از معماری داخلی حاصل کنتراست بین نور و سایه است. ممکن است کنتراست از الگوی پیچیده و دقیقی حاصل شده باشد.
وقتی می توانید به ایجاد ژست های هیجان انگیز امیدوار باشید که یک کنتراست خوب بین تاریکی و روشنایی وجود داشته باشد.
کنترل نور پردازی هیجان ایجاد می کند. این هیجان قادر به تنظیم سطوح نور به منظور کسب بیشترین کنتراست است که ژست های تئاتر گونه در اختیار ما قرار می دهد.
یک تکنیک ساده مانند کاهش شدت کل منبع نور مانند نوری که به یک گلدان می تابد می تواند برای نتیجه بحث ما کافی باشد.
وقتی تصمیم دارید بهترین نور عمومی را بعنوان پس زمینه ی ژست های هیجان انگیز انتخاب کنید. بخاطر داشته باشید که اغلب نور پخش شده یا انعکاس یافته، در پس زمینه نورپردازی لطیف تری را نسبت به منبع های نور پایین که به صورت مستقیم می تابد بوجود می آورد.
شما هنگامی نور انعکاسی خواهید داشت که نور از سمت دیوار به شکل ژست دیواری نمایش انعکاسی دهد و یا از سقف به شکل ژست بالایی.
ژست های دیداری خیره کننده از بازی سایه روشن بوجود می آیند. نورپردازی از بین کرکره ها و پرده ی باز و چفته ها باعث بوجود آمدن سایه های هیجان انگیزی خواهد شد.
در زمان نتیجه گیری از چگونگی نورپردازی یک فضا راهی پیدا کنید که حس تئاتر گونه ای ایجاد کنید.
بعنوان مثال راهرویی از نورهایی که به سمت بالا تابش دارند که در انتهای راهرو یک نور متمرکز و پایین تاب بر یک شخص تابش دارد. این کنتراست نتیجه های خوبی ایجاد خواهد کرد.
نور پردازی خارج از فضا و محیط نیز هیجان خاصی را ایجاد می کند.
شب هنگام وقتی سطح نور داخلی پایین باشد چشم را به سمت نورهایی که در خارج از تراس روی پشت بام یا به یک باغ بصورت مورد می تابد.
ایجاد نواحی پرنوری خارج از پنجره ها مانند مثال بالا یکی از این گزینه هاست.
اگر نورپردازی داخلی شدت زیادی داشته باشد در شیشه ها انعکاس ایجاد می کند و شما از تماشای ژست های نوری بیرون محروم خواهید شد.
بودن یک مشخصه روشن، چیزی که پشت شیشه ها توجه شما را جلب کند، اهمیت زیادی دارد.
حال تمام نکات کلیدی این بحث و مقاله بخش اول را با هم مرور می کنیم :
محیطی پر تضاد و پر از سایه و نور است که با اندکی انتشار نور و مقدار زیادی نور متمرکز روشن شود. این نور پردازی تحریکات را بالا برده و حالات خاصی را بوجود می آورد.
فضاهای پر محرک و نورانی برای انجام دادن کارهای روزانه مناسبند. زیرا تضاد با درجه بالا حس شادی و همکاری را در انسان ایجاد می کند.
انسان ها برای اینکه کارهای پیچیده و مشکل خود را انجام دهند به یک فضای کم محرک و آرام احتیاج دارند. فضایی که نور زیادی نداشته باشد. فضایی که دکوراسیون آن باعث آشفتگی ذهن افراد نشود.
اگر منبع نور به جسم نزدیک باشد، باعث ایجاد سایه های عمیق می شود. گر فاصله جسم و نور زیاد باشد تونالیته و ارزش رنگی کم شده و ملایمت سایه روشن زیاد می شود.
اگر نوری بیش از اندازه منتشر شود یک محیط کدر، کسل کننده، بدون تضاد و سایه ایجاد می کند. این فضا باعث برانگیخته شدن یک واکنش مانند روزهای دلگیر ابری در وجود انسان می شود.
تهیه و تنظیم آتلیه هنری و معماری پرگار