فولدینگ و دی کانستراکشن (سبک های معماری متفاوت)، معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن
سبک معماری دیکانستراکشن
معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن
در این مقاله قصد داریم دو سبک معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن را توضیح دهیم. معماران مشهور سبک دیکانستراکشن پیتر آیزنمن، زاها حدید، برنارد چومی و فرانک گهری هستند.
دیکانستراکشن بنابر تعریف پیتر آیزنمن یعنی ساختن ایده های غیر قابل ساخت!
- کثرت و تعدد در معناها
- ارجحیت ندادن در دوگانگی و تقابل ها
سودمندی، تقارن، وضوح، تناسب و مفید بودن در معماری مدرن و پست مدرن وجود دارد. همیشه در تقابل های دوتایی یک مورد بر دیگری ترجیح دارد.
بر اساس اصول دی کانستراکشن، سودمند نبودن، وجود ابهام، ایهام، نبود تقارن، عدم وضوح، زشتی و دوگانگی ها و تقابل ها باید در هنر معماری به نمایش گذاشته شود.
پست مدرنیست به سبک معماری گذشته تمرکز دارد. مدرنیست بر آینده ی معماری تمرکز دارد. و دیکانستراکشن بر اساس به روز بودن و شرایط امروزی پیش می رود.
آیزنمن می گوید: ملاک معماری زمان حال است. به طور کلی معماران دیکانستراکشن معتقدند، نما و طرح ساختمان باید جهان امروز با تفاوت هایش را انعکاس دهد و اجازه دهد طرح به تفسیر های مختلف بروز شود.
با معماری دیکانستراکشن باید بینش های آینده نگر و گذشته را پاسخ گفت. این نوع معماری باید همه ی سلایق را در زمان حال و گذشته در نظر بگیرد.
بنابر دلایل گفته شده سبک معماری دیکانستراکشن را از زیر مجموعه های پست مدرنیسم می نامیم.
(پست مدرنیسم مکتبی است که گذشته و آینده را هر دو با هم در نظر دارد، همچنین یکی از اصول پست مدرنیسم کثرت گرایی است.)
بر اساس نظر مدرنیست ها فرم تابع عملکرد است، اما بر اساس اعتقاد معماری دیکانستراکشن بجای اینکه فرم دنبال کارکرد باشد تابع تغییر شکل می باشد.
در سبک دیکانستراکشن تقارن وعدم تقارن در احجام وجود دارد. اما چیزی که اهمیت دارد این است که هر دوتقابل در این سبک وجود دارند. و هر کدام از احجام مستقل با ماهیت جداگانه به کار می رود.
معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن
معماری به سبک فولدینگ
فولدینگ سبک دیگری ازمعماری است که از مکتب دی کانستراکشن زاییده می شود. اگر بخواهیم دو سبک دیکانستراکشن و فولدینگ را با یکدیگر مقایسه کنیم، این دو شباهت زیادی باهم دارند:
- در مقایسه تقابل ها هیچ ارجحیتی در جهان وجود ندارد.
- از دیدگاه مفسران مختلف معانی متون متکثراند.
- سلسله مراتب در این دو سبک وجود ندارد.
از نظر هر دومکتب دی کانستراکشن و فولدینگ سلسله مراتب وجود ندارد، اما فولدینگ نسبت به دی کانستراکشن اهمیت بیشتری به هم ترازی و افق گرایی می دهد.
از معماران پیشگام در سبک فولدینگ می توان زاها حدید، آیزنمن و گهری را نام برد.
فولد در لغت یعنی چین ها ولایه ها و لایه های هزار تو. در معماری فولدینگ، لایه ها و تمام اجزا بدون اینکه دخالتی در هم داشته باشند در کنار یکدیگر قرار می گیرند. این لایه ها در یکدیگر فرو نمی روند. همه اجزا افقی است و به تنهایی ماهیت خود را حفظ می کند.
در کل فولدینگ می گوید همه اجزا دریک سطح قرار دارند. معماری فولدینگ با مرکز مداری مخالف است وگسترش در جهت طول جای مرکز مداری را گرفته است. (گسترش در جهت طول نه درارتفاع)
بانی مکتب فولدینگ در معماری پیتر آیزنمن، طرح فرم ضعیف را مطرح کرد. همانطور که ژله با شکل و حجم ظرف تغییر شکل می دهد فرم ضعیف در معماری نیز قابل انعطاف است و قابلیت وفق با محیط دارد.
معماری فولدینگ را به نوعی ارگانیک می نامند. به این صورت که لایه ها خصوصیت خود را حفظ کرده و با توجه به شرایط موجود در سایت به حالت انعطاف پذیر و افقی و بدون هیچ برتری در بین اجزای کل قرار می گیرند.
معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن
معماری فولدینگ و ویژگی های آن
- چند لایگی (لایه لایه بودن) با حفظ ماهیت هر کدام از لایه ها و قرار گرفتن لایه ها کنار یکدیگر
- هم ترازی و افق گرایی لایه ها
- فرم های قابل تطبیق و قابل انعطاف با معماری ارگانیک و شرایط محیطی سایت
- در معماری فولدینگ تفاوت هایی مثل تقارن و عدم تقارن و … در دید هستند. ولی در تضادها فولدینگ نسبت به دیکانستراکشن در هم می آمیزند و قابلیت انعطاف بیشتری دارد.
معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن
مقایسه دو سبک معماری فولدینگ و دی کانستراکشن
معماری فولدینگ، معماری دی کانستراکشن
تفاوت های دو سبک فولدینگ و دی کانستراکشن در معماری
- تضادها در معماری دیکانستراکشن به شکل مجزا شکل یافته اند. ولی هر چند در معماری فولدینگ این تضادها شکل می یابند، اما تضادهای گفته شده به شکل انعطاف پذیری با هم کار کرده و در کنار هم قرار می گیرند.
- توجه به هم ترازی و افق گرایی در معماری فولدینگ نسبت به معماری دی کانستراکشن خیلی بیشتر است.
شباهت های دو سبک فولدینگ و دی کانستراکشن در معماری
- سبک فولدینگ و دی کانستراکشن هر دو از علم روز الگو برداری کرده و فرم های بدیعی ایجاد می کنند.
- در هر دو سبک معماری فولدینگ و دی کانستراکشن پاسخ گویی به تفاسیر گوناگون از طرح هدف اصلی می باشد.
- در مقایسه فلسفه های دو سبک با هم شباهت هایی دارند. در واقع فلسفه دی کانستراکشن بوده که فولدینگ از آن بوجود آمده.
- در مکتب فولدینگ لایه ها ضمن اینکه در کنار یکدیگر قرار می گیرند، ماهیت خود را نیز حفظ می کنند و در هم فرو نمی روند. در معماری دی کانستراکشن نیز اشکال، احجام، سطوح و غیره ماهیت خود را از دست نمی دهند.
تهیه و تنظیم آتلیه هنری و معماری پرگار